Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fira Mediambiental del Penedès

DIVENDRES 27 DE SETEMBRE

Al Centre Cívic:

→ A LES 19H, ACTE INAUGURAL DE BENVINGUDA DE L’ECO SANT CUGAT.

→ A LES 19.10H, CONFERÈNCIA: VULL VIURE SALUDABLE, PER ON COMENÇO? A càrrec d’Astrid Barqué, educadora física, coach nutricional i divulgadora d’hàbits saludables. Rebem molts inputs del que cal fer per tenir una vida saludable, malgrat això ens costa posar-ho a la pràctica i sobretot fer-ho de manera continuada. L’Astrid Barqué ens explicarà per on començar i quins trucs podem utilitzar per adquirir l’hàbit, i així beneficiar-se dels avantatges que suposa viure de manera saludable. Es tractaran els 4 pilars de la salut: l’alimentació, l’activitat física, el descans i el benestar emocional. Descobrirem que viure saludable és possible si saps com fer-ho.

DISSABTE 28 DE SETEMBRE

→  A LES 10H, PLOGGING PELS ENTORNS DEL MUNICIPI. Sortida des de l’Era del Cafè. Sortida pels camins que envolten el municipi. Mentre caminem, anirem recollint la brutícia que la gent llença, perquè el nostre entorn i els nostres camins no tenen la culpa de la mala educació d’alguns. Recomanem portar calçat còmode i guants.

→ A LES 18H, 5a MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS. La mostra es farà a l’auditori del Centre Cívic i l’entrada és gratuïta.

Bikes, una aventura sobre rodes (2019). Enmig de muntanyes, boscos i rierols, Spokesville és una petita ciutat molt especial, principalment perquè està habitada en la seva totalitat per ... adorables bicicletes! En ella hi viu el nostre protagonista, el valent Speedy, una bicicleta de muntanya. Spokesville és una ciutat màgica i multicolor, amb aire net i carrers impecables. La vida per als ciutadans de les bicicletes és idíl•lica, fins que un dia, un nou i sorprenent artefacte, el motor de gasolina, arriba a la ciutat. El que segueix és una emocionant i divertida aventura que farà que Speedy es converteixi en el líder involuntari d'un grup d'activistes ambientals, els que estan decidits a evitar que el motor de gasolina contamini seu refugi verge. Nominada als Goya de 2019. (durada 92’)

Al descans podrem fer un mos a càrrec dels alumnes de 6è de l’Escola Les Vinyes.

Restauració de barraques (2019). Un grup de veterans excursionistes, i jubilats, del Centre Excursionista del Penedès expliquen la seva afició per la restauració de barraques de pedra seca.  (durada 16’)

Latinoamérica es Mujer (2019). Des del cor de Llatinoamèrica, cinc dones narren la seva història. Una història de lluita i resistència que és la història de milers de dones del món, de milers d'homes del món. Són defensores de la vida, de l'aigua, del territori. No tenen preu, tenen dignitat. Premi “Berta Càceres” de la quarta edició del festival Dona’m Cine. (durada 20’)

Tallant el Cel – Els ocells rapinyaires del Foix (2019). Documental que ens ensenya la vida dels ocells més poderosos que tenim al Penedès; els rapinyaires (àligues, falcons, mussols...), uns ocells esquius que sovint passen per damunt nostre tallant el cel. Descobrirem com són, on viuen, com cacen, la seva reproducció i moltes coses més. (durada 60’)

DIUMENGE 29 DE SETEMBRE

→ A LES 9H,

CAMINADA POPULAR. Des de la Plaça de l’Església. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i per l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues, i guiada per l’excursionista penedesenc Toni Inglada. Amb la col·laboració de Mas Comtal. Caminada entre vinyes que passa per diferents punts d'interès patrimonial i paisatgístic de la zona, de dificultat fàcil/mitja. Es recomana portar calçat adient per la muntanya, aigua i esmorzar. Amb un petit refrigeri al finalitzar.

→ DE 9H a 14H,

TROBADA D'INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA. Al carrer Rasa de l’Amell. Organitzat per l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Penedès. Per participar a la trobada o reservar plaça contacteu amb: 667 69 90 92

→ A LES 9.30H,

BICICLETADA POPULAR VILAFRANCA - SANT CUGAT SESGARRIGUES. Sortida des de la Plaça de les Arts de Vilafranca. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals. Bicicletada apte per a tots els públics amb pica- pica pels participants a l’arribada a l’espai firal.

→ DE 10H A 19H,

ESTANDS I EXPOSITORS. Mostra de temes i productes relacionats amb el medi ambient; les energies renovables, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible, l’educació mediambiental, productors artesans agroalimentaris penedesencs i entitats i comerços  del municipi.

Inclourà un espai de Permacultura, un espai de trobada i difusió de projectes que pretenen crear un ecosistema sostenible.

→ DE 10H A 19H,

6è MERCAT ALTERNATIU (SEGONA MÀ, INTERCANVI O DONACIÓ). Al carrer Ponent. Organitzat per EcoXarxa Penedès. Mercat per donar un nou ús a objectes que encara poden ser aprofitats i promoure el consum responsable. Es poden intercanviar, regalar, comprar o vendre bens i serveis, sempre que siguin de segona mà i estiguin en bon estat. Per reservar un espai: 619 37 80 46.

→ DE 10H A 13H I DE 15H A LES 18H,

PORTES OBERTES AL MUSEU EL FORN- EXPOSICIÓ RURAL. A l’edifici El Forn. Recorregut per la història de Sant Cugat a través de diferents objectes, eines i utensilis del camp que ens il·lustren com era abans el treball de la terra, els oficis artesanals i la vida tradicional del poble.

→ A LES 10H,

PASSEJADA ETNOBOTÀNICA. A càrrec d’Aleix Joaquin de Naturgàmia. Passeig interpretatiu pels entorns de Sant Cugat en el que descobrirem els usos medicinals i alimentaris de les plantes que ens envolten. Sortida des del punt d’informació de la Fira.

→ D’11H A 13H I DE 17H A 19H,

VISITA A L'EXPOSICIÓ DE CAL PAU VIDAL I A LA FRESQUERA DE LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA. L’exposició proposa conèixer els orígens de la conservació dels aliments, i recupera troballes arqueològiques amb l’objectiu de difondre un patrimoni ancestral. La Fresquera és una cavitat visitable que fa 2,95m d’alçada per 3,12m d’amplada.

→ A LES 11H,

TALLER: DANSA TRANCE. És una dansa per què el cos s’expressi i es mogui des del cor. Allò que els nostres avantpassats anomenaven èxtasi. Consisteix en ballar amb espontaneïtat, més enllà de qualsevol estil. D’aquesta forma podem explorar i alliberar el nostre flux natural de pensaments i sentiments, creant un espai curatiu amb el qual resoldre traumes i pautes de vida malaltisses. Tot això des del respecte a nosaltres mateixos/es, als altres i a l’espai. Posant una intenció i confiant que tot el que succeeix és exactament el que necessitem per al nostre procés. Donant-nos el temps per integrar tot el succeït. El cos ha de reajustar-se si és que s’han acomiadat velles estructures, si has tingut inspiracions o visions a molts nivells.  Aquesta dansa és fa amb els ulls tapats i no poden haver-hi participants menors de 16 anys. A càrrec de Maria Montserrat Murcia Iranzo. A la Sala Polivalent del Centre Cívic.

→ A LES 11H,

XERRADA: RELACIONS DE PARELLA ESTABLES. A la xerrada coneixeràs les 8 claus per tenir unes relacions personals i en parella sanes i estables. Una relació sanejada, completa i apassionada plena d'amor que dona sentit, autenticitat i estabilitat a la teva parella en el temps. Idees per saber crear un ambient sa i nutritiu per al creixement dels teus fills i la teva parella. Mitjançant unes pautes i passos, acompanyats de fàcils exercicis de respiració que tothom pot aprendre, es poden viure les relacions de parella amb més confort, pau i goig. A càrrec d’Orlando Bravo Delgado. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.

→ A LES 11H,

ARRIBADA DELS REPRESENTANTS INSTITUCIONALS I TOMB PER L’ESPAI FIRAL D’ESTANDS I EXPOSITORS.

→ D’11H A 14H I DE 16H A 19H,

ACTIVITATS LÚDIQUES PER A TOTS ELS PÚBLICS:

Taller de manualitats: Planta en un tub! Consistirà en plantar una planta en un tub de cartró reutilitzat. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf. 

Taller infantil de flors aromàtiques. Reutilitzarem un tros de roba per convertir-lo en un farcellet d’olor per a la nostra flor. A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.

El pop del reciclatge. Inflable gegant lúdic, però també pedagògic, que  pretén reforçar la participació dels infants en la recollida selectiva de residus. Cedit per l’Agència de Residus de Catalunya.

Autos de xoc ecològics. A partir dels 3 anys.

Jocs de fusta tradicionals gegants. Activitat d’entreteniment per a tota la família.  Una aposta per donar importància al joc en sí mateix com a mitjà per potenciar les relacions personals.

→ A LES 12.30H,

XERRADA: LA RECOLLIDA SELECTIVA PORTA A PORTA. A càrrec de la Mancomunitat Penedès Garraf. Al carrer Milà i Fontanals. S’explicarà la recollida de residus mitjançant el sistema Porta a Porta, explicant la problemàtica del mètode actual de contenidors al carrer, i els avantatges del nou sistema proposat. Alhora que es resoldran dubtes i es parlarà de la nova llei de residus.

→ A LES 12.30H,

XERRADA: NUTRICIÓ CONSCIENT I MINDFULNESS. Els principals problemes de salut que ens afecten avui en dia tenen a veure amb els mals hàbits de vida i d’alimentació que portem. Freqüentment les preses, les obligacions i la càrrega de responsabilitats generen estrès. Les pressions emocionals que experimentem i les preocupacions de la vida diària afecten i impacten en la forma com mengem, tant en la qualitat com en la quantitat del que ingerim. També poden comportar la falta d’atenció mentre escollim els aliments al fer la compra, menjar de presa i sense ser conscients del àpat que tenim al davant. Tot això contribueix al sobrepès i a l’obesitat que és considerada l’epidèmia del segle XXI, amb la repercussió a la salut que això comporta:  hipertensió,  diabetis, dolors articulars, etc.

Hi ha varis tipus de gana, un parell podrien quedar satisfets amb el menjar, però la resta ens obliga a menjar de manera “compulsiva”, sense adonar-nos que estem omplint buits emocionals que no necessàriament requereixen aliments “físics”.

L’alimentació conscient o mindful eating permet portar a l'alimentació, que és un acte que realitzem tots els dies, la consciència del moment present de manera que menjar deixi de ser un acte automàtic, on la ment està distreta o ocupada en altres qüestions i pugui convertir-se en un temps per a calmar-se, relaxar-se i gaudir amb el menjar.

Amb el mindfulness pots adonar-te dels patrons d'ingesta que tens, amb curiositat i acceptació, descobrint com estàs decidint quins aliments menges, què i quan. Això et posa en millors condicions per introduir canvis en aquests patrons i portar una alimentació més saludable, fins i tot facilitant-te el seguiment d'una dieta. A càrrec de Fabiola Ramos Motta, metge general i especialista en nutrició i salut, i Mercè Salat, psicòloga, terapeuta i especialista en mindfulness. Al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic.

→ A LES 12.30H,

XERRADA INTERACTIVA: ESTIRA I SOMRIU. Constarà d’una primera part, curta, serà explicativa amb un mínim de teoria de la Medicina Tradicional Oriental (MTO) i la segona, la major part del  temps, serà pràctica, basada en estiraments i exercicis pensats per mantenir i millorar la salut i correcció de desequilibris posturals.

La teoria és necessària per poder entendre els exercicis que es faran a posteriori. Es parlarà del concepte dels meridians o canals i la seva relació amb els òrgans interns i de les seves interrelacions. També es parlarà de la raó que fa que el Sotai funcioni.

La segona part està dividida en dues parts:

  1. Els estiraments dels meridians. Són 6 estiraments pensats per estirar els meridians dels que haurem parlat en la primera part. De fet, se’n donaran 12, encara que, estiren els mateixos meridians. La diferència és en que els primers són els clàssics i algun necessita una mica d’espai. En canvi els segons estan pensats per poder fer-los pràcticament a qualsevol lloc.
  2. SOTAI. El Sotai és una tècnica de correcció postural basada en treballar la part sana per corregir la part on tenim el problema. Són uns exercicis molt senzills que qualsevol persona pot fer, amb matisos que s’explicaran a la xerrada. Són una sèrie de 14 exercicis per tal de corregir pèrdua de moviment articular, tensions musculars, possibles desequilibris en malucs o espatlles (una part més alta que l’altra), etc.

No et preocupis per la teva memòria, ningú és capaç de recordar tots aquests exercicis d’una sola vegada. També es proporcionaran mitjans per tal de poder consultar-los en cas de voler fer-los a casa. A càrrec de Xavier Barberà i Hitos. Al Gimnàs del Centre Cívic.

→ A LES 12.30H,

XERRADA: PART - NAIXEMENT NATURAL: REPRENENT LA LLIBERTAT DE SER. Un part... un naixement no és un fet aïllat d’una història, de fet, de dues histories i llinatges… potser de tres històries… el passatger que busca un lloc on arrelar i dir el que ha vingut a dir… expressar qui és i en les millors condicions. Un part… un naixement no és un fet aïllat de l’entorn a on es dona sense conseqüències. Un part… un naixement és l’oportunitat d’estimar i sanar la Terra, la nostra Llar. Xerrada per acompanyar la vida des de l’inici, a Iula Waehner i Daniel Aparicio Fadó, col·laboradors a la Casa de Naixements Migjorn. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.

→ DE 12H A 16H,

ESPAI GASTRONÒMIC. Es podrà degustar  el MENÚ ECOLÒGIC I DE PROXIMITAT DE LA FIRA. Amb la col·laboració de LoTraginer, Mas Comtal i Fleca Fontanals. Hi haurà la presència food trucks per complementar l’oferta gastronòmica.

→ A LES 17H,

XERRADA: CONTROL NATURAL DE L’ESTRÈS: IOGA I MACROBIÒTICA. Xerrada taller on començarem veient els efectes de l'estrès a nivell global de la persona, i després aprendrem com a través de tècniques de ioga podem mantenir el nostre nivell d'estrès en equilibri. Explicació de com l'alimentació pot influir en el nostre sistema nerviós i estressar-nos psíquicament. Com des de la macrobiòtica podem saber quins aliments estressa el nostre organisme i quins els relaxa. A càrrec de Gema Ros, professora de ioga ,experta en macrobiòtica i directora del centre holístic Aura. Al Gimnàs del Centre Cívic.

→ A LES 17H,

XERRADA: ESCOLTA ACTIVA I ACTITUD VITAL PER A L’ENVELLIMENT. L’escolta activa, en format de sessions dinàmiques, pràctiques i lúdiques, contribueix a debatre, reflexionar i interioritzar el procés de canvi del concepte “envelliment”. I és que els nous paràmetres d’envelliment modifiquen les estructures socials a tots nivells i, per tant, impliquen a tota la societat, convertint-se en un fenomen intergeneracional. Una escoltadora pot aportar criteris, eines i estratègies per aconseguir una més òptima actitud, qualitat de vida i salut a l’hora de transitar per aquesta etapa vital que, de fet, comença el dia que naixem. A càrrec de Montse Bueno. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.

→ A LES 17H,

XERRADA: CASA SALUDABLE, FAMÍLIA SALUDABLE. És una xerrada amb pautes i consells pràctics per aconseguir una casa saludable. Engresquem a tots els membres de la família a valorar l'hàbitat actual i modificar-lo per tal d'aconseguir un de més saludable. Analitzarem tots el factors de risc físics, químics i biològics. Casa teva pot arribar a ser una casa saludable!

A la xerrada aprendrem a:

  1. Localitzar l'espai habitable
  2. Identificar els riscos per a la salut abans de renovar o enderrocar
  3. Prevenir la condensació i problemes relacionats
  4. Minimitzar l'exposició a camps electromagnètics perjudicials
  5. Minimitzar l'exposició a tòxics perjudicials
  6. Escollir sistemes de calefacció i refrigeració biocompatibles
  7. Escollir opcions més saludables d’il·luminació
  8. Implementar un control integrat de gestió de plagues

A càrrec de Juan A. Rivera, enginyer, assessor en salut de l'hàbitat, geobiologia i bioconstrucció. Membre de l'International Institute for Building-Biology and Ecology (branca nord-americana de l'Institut für Baubiologie und Nachhaltigkeit alemany). Màster en bioconstrucció i especialista en mesures pel IEB (Institut Espanyol de Bioconstrucció). Al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic

→ A LES 18.30H

XERRADA: CERCLE D’HOMES CONSCIENTS. Moltes vegades ens trobem en situacions de les quals no en sabem gestionar adequadament les emocions.... Aquestes trobades periòdiques pretenen establir un vincle entre nosaltres, el grup d'homes, per tal de navegar entre els reptes que ens presenta la vida actual. Mitjançant la meditació, el silenci, eines d'ampliació de consciència, la gestió de les emocions i sobretot el compartir amb una escolta respectuosa i no invasiva, busquem la cocreació d'un nou model de masculinitat que encara no ha arribat... Superant l'home mascle alfa, tot força i gens empatia amb el món, i superant també l'home oposat, més sensible però sense empenta, buscarem quin és aquest nou home, el descobrirem o crearem entre nosaltres. Sigues benvinguts a aquesta aventura! A  càrrec d’Eduard Martínez Borruel. Al Gimnàs del Centre Cívic.

→ A LES 18.30H

XERRADA: MORIR BÉ, UNA NECESSITAT BÀSICA. SAPS COM VOLS FER-HO? Pensem en la mort i com la volem viure? Si vivim apostant per les alternatives econòmiques, per què no podem fer-ho en el moment de morir? És possible re-apropiar-nos la mort i tot el que l'envolta? Fins on hi ha marge per viure-la de manera més autogestionada? Quin marge deixen les lleis per disposar d'uns serveis funeraris econòmics, transparents i respectuosos amb les persones i el medi ambient? Us presentem Som Provisionals, una iniciativa que vol posar la mort al centre de la vida, trencant el tabú que l’envolta, generant comunitat i impulsant l’apoderament. A càrrec de Victòria Martínez, Júlia Sánchez i Valentí Zapater. A la Sala de Lectura del Centre Cívic.

→ A LES 18.30H,

CONCERT DE BOLS DE QUARS I ALQUÍMIC AMB PRÀCTICA MEDITATIVA. Els bols de quars són una eina de sanació, conjuntament amb la meditació. A través del so que penetra en les cèl·lules, activen i regeneren la memòria cel•lular sanant patrons emocionals físics i mentals. Els bols estan formats per sals de silici (quars) generant amb la seva vibració estats profunds de relaxació. Ajuda en el transcurs de millora de les malalties o bloquejos físics-emocionals, sanant, equilibrant, i harmonitzant la salut. A càrrec de Montse Sánchez, professora de ioga. A l’auditori del Centre Cívic.

→ A LES 18.30H,

XERRADA: ELS INCENDIS FORESTALS, LA PRINCIPAL AMENAÇA MEDIAMBIENTAL DEL PAÍS. A càrrec Greenpeace i amb la col·laboració de la Federació d'ADF Penedès Garraf. A la Sala Polivalent del Centre Cívic. S’explicarà la nova generació d'incendis que estem patint i s’intentarà trobar solucions a aquest problema que amenaça amb intensificar-se a causa dels efectes del canvi climàtic.

  • Quan? 27/09/2019 a 19:00 a 29/09/2019 a 20:00
  • Tipus d'activitat Altres
  • Tipus de durada Curta (màxim 3 dies)
  • Públic Tots els públics
  • Modalitat Presencial
  • URL de l’activitat Més informació
  • Preu Activitat gratuïta
  • Organitzador Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues
  • Municipi Sant Cugat Sesgarrigues
  • Ubicació Carrers de Sant Cugat Sesgarrigues